Editorial

Bernat Cormand Director de Faristol

Després de la renovació que vam iniciar en el número anterior, presentem el 86 amb continguts nous que esperem que us agradin. A poc a poc i bona lletra, diuen, i continuem treballant perquè Faristol aporti coses interessants i que sorprenguin en algun sentit, i per tal que, en definitiva, es pugui gaudir de la lectura.

El Dossier d'aquest número, el dediquem als llibres infantils i juvenils que, quant als temes que tracten i a la manera de fer-ho, són transgressors. Tendim a pensar que hem de protegir els petits lectors de la literatura que toca qüestions controvertides, però potser aquest filtre els està privant de lectures que els podrien resultar enriquidores. D'alguna forma els estem subestimant, amb aquesta voluntat de preservar la seva suposada innocència, perquè creiem que no poden entendre històries complexes, o fins i tot de vegades pertorbadores. Però és molt possible que sí, que hi estiguin preparats. En aquestes pàgines, reflexionem sobre això, sobre la importància que els nens i les nenes puguin tenir la seva pròpia mirada. També hi ha espai per aprofundir en transgressions a través d'una acurada selecció i l'anàlisi d'alguns llibres per a infants (i per a més grans?), concretament àlbums il·lustrats. D'altra banda, dins la mateixa secció, ens preguntem: es parla de sexe, en els contes infantils? En traurem l'entrellat. I per tancar aquest Dossier, el consell de redacció proposa una sèrie de títols de producció catalana que es troben en aquesta línia transgressora, des dels anys vuitanta fins avui. Tot plegat, ho arrodoneix una proposta d'obres que parlen de diversitat ètnica.

Com a contrapunt –d'això es tracta– entrevistem un clàssic de la il·lustració infantil: l'anglesa Helen Oxenbury. Vam tenir la sort de coincidir-hi a Barcelona i vam conversar amb ella sobre la feina que fa com a il·lustradora, els seus llibres i els seus dibuixos. També parlem d'il·lustradors en el Reportatge, o més aviat de com se'n pot analitzar el treball, amb una mostra d'algunes eines per enfrontar- nos al llenguatge visual i saber-lo interpretar.

Tot això, i alguna cosa més, ocupa les pàgines d'aquest número. I sempre, perno perdre el fil, al voltant de la lij. Us desitgem una bona lectura.

86

Novembre 2017

FARISTOL número 86
Novembre 2017

Editat pel ClijCAT, Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (OEPLI / IBBY) Mallorca, 272. 08037 Barcelona Tel. 93 487 45 25 E-mail: clijcat@clijcat.cat www.clijcat.cat

Amb el suport del Departament de Cultura i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Consell de redacció: Director: Bernat Cormand Secretària: Margarida Mateu Cristina Correro, Fe Fernández, Mariona Trabal, Tàssies

Equip de crítics: Mònica Baró, Júlia Baena, Arantxa Bea, Joan Bustos, Nati Calvo, Ariadna Civit, Bernat Cormand, Cristina Correro, Ana Díaz-Plaja, Teresa Duran, Montserrat Fàbregas, Glòria Gorchs, Sílvia Lanau, Marta Luna, Pep Molist, Gemma Mulet, Matilde Portalés, Joan Portell, M. Neus Real, Lara Reyes, Marc Rodríguez, Aurora Vall, Caterina Valriu

Disseny gràfic i programació: disseny@
marianofernandez.pro

FARISTOL no es fa solidari necessàriament de les opinions expressades en els diversos articles i crítiques.

DIP. LEGAL B.14.856-1995 ISSN 02013-2427

PLA NACIONAL DE LECTURA (2012-2016) IMPULS DE LA LECTURA: 100% LECTORS

Portada:
Daniela Martagón

^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Il·lustració portada:
Daniela Martagón

Contacte Usuaris Política de cookies