<

Editorial

Bernat Cormand
Director de Faristol

Vivim una època en què el llenguatge visual té molt de pes en general, la qual cosa s'aplica, com no pot ser d'una altra manera, en el llibre infantil i juvenil. Aquí la imatge i l'estètica ja no es troben en un segon terme, sinó que en molts casos tenen tant de protagonisme com la paraula –o més. Aquest fet està relacionat amb la permanència del llibre objecte i la importància de la seva materialitat. Penseu en els àlbums, de vegades veritables peces artístiques. De fet, superat el debat, fa anys, al voltant del fenomen del llibre electrònic en detriment del físic, hem pogut comprovar que, d'una banda, el primer no ha agafat la força que es pensava i que, de l'altra, la convivència de tots dos suports és possible i segurament té llarga vida. En el llibre tot compta; tant l'interior com els espais més perifèrics (coberta, contracoberta, guardes, portadella…) poden tenir una funció rellevant en el conjunt, però també altres aspectes que hi participen, com el treball de disseny, el format, el tipus de paper, i un llarg etcètera. Per abordar aquestes qüestions, en el Dossier tractem amb profunditat la materialitat del llibre. En aquest número de Faristol, veurem com les característiques físiques dels àlbums poden estar al servei de la narració. Ens aturem en la tridimensionalitat dels pop-ups, molt en voga, i en un altre article descrivim les guardes, aquelles parts que han esdevingut un element significatiu per explicar la història. També fem una pinzellada dels tallers per a infants al voltant dels llibres d'artista, a partir de dos referents imprescindibles: Bruno Munari i Katsumi Komagata. En la mateixa línia, hi ha una selecció d'obres per a infants i joves que parlen del procés creatiu. I com deu ser el procés creatiu de David Wiesner? Si ho voleu descobrir –a més d'altres aspectes de la figura i el treball de l'artista–, llegiu l'entrevista que li vam poder fer a aquest illustrador nord-americà de gran reconeixement internacional durant la seva última estada a Barcelona.

Els qui ja heu tingut a les mans la revista en edicions anteriors –en aquesta etapa nova–, sabeu que normalment dediquem les pàgines del Reportatge a un tema diferent respecte del conjunt. És un contrapunt. Aquesta vegada, doncs, hem volgut posar l'accent en les biblioteques mòbils com a agents socials essencials per facilitar l'accés a la informació i la cultura, un dret universal. I nosaltres, els qui vetllem perquè Faristol continuï essent un mitjà de qualitat, tenim els ulls ben oberts i el cap clar per trobar bones idees al voltant de la LIJ que us puguin interessar i sorprendre. Us desitgem una bona lectura.

Tot això, i alguna cosa més, ocupa les pàgines d'aquest número. I sempre, per no perdre el fil, al voltant de la lij. Us desitgem una bona lectura.

87

Abril de 2018

FARISTOL número 87
Abril de 2018

Editat pel ClijCAT,
Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (OEPLI / IBBY)
C. Mallorca, 272. 08037 Barcelona
Tel. 93 487 45 25 Adreça electrònica: clijcat@clijcat.cat
www.clijcat.cat

Amb el suport del Departament de Cultura i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Consell de redacció: Director: Bernat Cormand Secretària: Margarida Mateu Cristina Correro, Fe Fernández,Tàssies, Mariona Trabal

Equip de crítics: Mònica Baró, Júlia Baena, Arantxa Bea, Clara Berenguer, Joan Bustos, Nati Calvo, Ariadna Civit, Bernat Cormand, Cristina Correro, Ana Díaz-Plaja, Teresa Duran, Montserrat Fàbregas, Glòria Gorchs, Sílvia Lanau, Marta Luna, Germán Machado, Pep Molist, Gemma Mulet, Matilde Portalés, Sergi Portela, Joan Portell, Lara Reyes, Marc Rodríguez, Tàssies, Aurora Vall, Caterina Valriu

Programació: disseny@marianofernandez.pro

FARISTOL no es fa solidari necessàriament de les opinions expressades en els diversos articles i crítiques.

DIP. LEGAL B.14.856-1995 ISSN 02013-2427


La il·lustració de la portada és de David Wiesner, publicada a Martes (Océano, 2012).

^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris