Editorial

Bernat Cormand
Director de Faristol

Després d’un any llarg de pandèmia –encara hi som–, està bé donar veu a un sector que, com molts d’altres, ha patit les restriccions que s’arrosseguen des de fa mesos: ens referim a les arts escèniques. Però, malgrat tot, finalment s’han pogut recuperar algunes representacions, tot i que amb comptagotes, i els espectadors, àvids de cultura, s’han pogut asseure a les butaques esperant amb delit que comenci la funció. D’altra banda, no podem oblidar que en aquestes pàgines ens toca parlar de literatura infantil i juvenil, i si pensem en LIJ i arts escèniques, descobrim que segurament no es dona prou atenció al teatre per a infants i joves, el gran desconegut, malgrat la rica i sòlida tradició que té a casa nostra.

Per aquest motiu, iniciem el Dossier («Que comenci l’espectacle!») amb una introducció a les adaptacions, del text literari a l’escenari, en una visió panoràmica del que s’ha fet, i es fa, aquí. Seguidament, mostrem experiències artístiques amb nom i cognoms: Jordi Palet i les seves adaptacions teatrals explicades pas a pas; la novel·la Molsa, del premiat David Cirici, portada a la dansa per Thomas Noone Dance; els titelles als quals dona vida Emília Lang, i la bona feina que duu a terme l’actriu Rosa Gàmiz per introduir l’activitat teatral als centres educatius. Però què passa amb els textos teatrals? Se’n publiquen? Arriben a les escoles? Es llegeixen? Analitzem aquestes i altres qüestions amb detall. I, sense abandonar el teatre, no us perdeu la selecció de deu títols que, d’alguna manera o altra, tenen a veure amb les arts escèniques. Lligat en algun punt amb tot això, pel fet de ser una forma de representació escènica, hi ha la narració oral, un viatge d’anada i tornada que ens connecta amb l’essència i l’origen de la literatura infantil. Hi dediquem el Reportatge.

Concloem aquest número 93 amb un petit homenatge a Picanyol, que va morir el març passat. Durant cinc dècades, ens ha acompanyat amb vinyetes plenes d’humor i enginy, i nosaltres, lectors i lectores, per recordar-lo ens deixem portar per la màgia de l’entranyable Ot, el bruixot. Us desitgem una bona lectura.

93

abril 2021

FARISTOL número 93
abril 2021

Editat pel ClijCAT,
Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (OEPLI / IBBY)
C. Mallorca, 272. 08037 Barcelona
Tel. 93 487 45 25 Adreça electrònica: clijcat@clijcat.cat
www.clijcat.cat

Amb el suport del Departament de Cultura i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Consell de redacció: Director: Bernat Cormand
Secretària: Marta Roig
Cristina Correro, Fe Fernández, Tàssies, Mariona Trabal

Equip de crítics: Marc Alabart, Júlia Baena, Mònica Baró, Arantxa Bea, Clara Berenguer, Emma Bosch, Joan Bustos, Enric Codina, Bernat Cormand, Cristina Correro, Anna Díaz-Plaja, Teresa Duran, Glòria Gorchs, Anna Juan, Pep Molist, Gemma Mulet, Sergi Portela, Joan Portell, Moisès Selfa, Tàssies, Jaume Vilarrubí.

Programació: disseny@marianofernandez.pro

FARISTOL no es fa solidari necessàriament de les opinions expressades en els diversos articles i crítiques.

DIP. LEGAL B.14.856-1995 ISSN 02013-2427
Il·lustració de la portada: Pèl i plomes, de Lorenz Pauli i Kathrin Schärer (Takatuka, 202

^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris