Visual i dits i nas i orelles i gust de cireres

Aquest és un llibre original, en el sentit que no s’assembla als altres, que té alguna característica poc freqüent; efectivament, com diu l’editor, Joan Rioné, la intenció és «reivindicar el text nu» enfront de la imatge, que, des de fa temps, predomina en la LIJ. Rioné proposà a un grup d’autors que escrigueren un text breu, lliure quant a l’estil, a l’edat a què aniria destinat i al gènere: hi ha, doncs, contes, poemes, endevinalles i, fins i tot, teatre; això sí, com a fil conductor, els escrits havien d’abordar un dels cinc sentits. El resultat és, per tant, un recull sense il·lustracions, però amb un format trencador pel que fa a la distribució de lletres i espais i, sobretot, al paper en cinc colors que segueixen «un ritme propi que no està sotmès al text», cosa que al principi causa una certa estranyesa, ja que algunes històries canvien de color. La gruixuda tipografia dels títols –sovint tallats pels plecs, de manera que costen de llegir– travessa els fulls blancs i roses, fet que destorba un poc la lectura. Aspectes formals que xoquen en un llibre que naix amb la voluntat de «reivindicar el text nu» i en què s’ha prestat una cura especial al disseny.

De les trenta-nou creacions, ordenades alfabèticament pels cognoms dels autors –és aquest el millor criteri?–, n’hi ha tres tan acaramel·lades o en què la lliçó moral és tan aclaparadora que han perdut tot rastre artístic, i un grapat mantenen –amb diferències– una dignitat mínima. Tanmateix, impacta el plor desfermat que encega en Ricardo Alcántara; o la pudor nauseabunda que també és tristesa de Germán Machado; la delicadesa d’una remor que s’intueix però que no es pot sentir en Pep Molist, i la valentia d’abordar la sexualitat de Cristina Serret. Destaquen l’humor negre de Teresa Duran i Lluís Farré –aquest amb aires caldersians–; els poemes suggeridors de Carles Cano i de Lola Casas; el discurs hiperrealista d’una àvia en Miquel Obiols; el joc de refranys de Joaquim Carbó; el punt de vista sorprenent de Montserrat Cebrián Sabat; el conte tradicional esquitxat de modernitat de Joan Cavallé; la narració popular de Gabriel Janer Manila, la senzillesa de Roger Roig, i l’enginyós argument de Mar Pavón, escrits que fan d’aquest títol una feliç celebració de la literatura.

Arantxa Bea

Fitxa

Visual i dits i nas i orelles i gust de cireres

Escriptor/a: Diversos autors

Coordinació: Joan Rioné

Lloc: Tarragona

Editorial: Piscina, un petit oceà

Pàgines: 167

Any: 2018

ISBN: 9788469762660

Edat: a partir de 7 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris