Lota, la catxalota

Lota, la catxalota és un llibre pensat per fer-nos pensar i reflexionar sobre com estem embrutant el nostre planeta i, més concretament, els nostres mars. La Lota és una petita catxalota que vol investigar per què el mar està ple de brutícia. Ho farà acompanyada d'en Malacu, un cranc, i d'un corb marí al qual ajuden a desempallegar-se d'un plàstic on havia quedat atrapat. Tots tres descobriran que som els humans els qui generem tantes deixalles.

La composició funciona bé i és conscient de deixar espai per a la implementació de la il·lustració. S'escapen, però, factors com ara embolcallar millor algunes accions, posar en situació els lectors o la utilització d'algun mot complicat per al potencial lector. Sembla quasi que el text es generi després de la il·lustració. Inexplicablement, a més, durant la seva investigació la catxalota pot passejar tranquil·lament per terra sobre les seves aletes i respirar fora de l'aigua: imaginació no és el mateix que manca de versemblança.

Les il·lustracions van a càrrec del Col·lectiu Rosa Sardina, un grup de dotze dones que han creat les imatges mitjançant el treball col·lectiu. Les obres empren la tècnica del collage i/o en diverses ocasions la tècnica mixta. Molt coloristes i fresques, són un puntal necessari del text, ens situen i el contextualitzen, en un treball acurat que ofereix bones composicions i punts de vista diferents. La narrativa de la imatge està molt pensada, per exemple en el pes de les formes i la seva situació. Tinc la sensació que s'ho han passat molt bé fent créixer el projecte.

Les il·lustracions guanyen en potència quan el color és pla o gairebé pla i en perden quan hi ha un excés de cromatisme i textures o quan s'aplica línia, per exemple en retolador, per definir alguna forma.

Les artistes agraeixen la col·laboració d'Ignasi Blanch, que coordina l'àrea d'il·lustració de l'Escola de la Dona. Algú hauria de fer un repàs de la seva tasca i de la quantitat de grans artistes i projectes que han passat per l'escola.

Finalment, hem de felicitar Takatuka per la fantàstica decisió d'oferir oportunitats als nous talents.

Sergi Portela

Fitxa

Lota, la catxalota

Escriptor/a: RIMBAU, Roser

Il·lustrador/a: Col·lectiu Rosa Sardina

Lloc: Barcelona

Editorial: Takatuka

Col·lecció: Takatuka Àlbums

Pàgines: 40

Any: 2019

ISBN: 978-84-17383-54-1

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris