Les dues vegades del Baró Lamberto o bé Els misteris de l'illa de San Giulio

La celebració del centenari de Gianni Rodari ha portat la reedició d’algunes de les obres més emblemàtiques de l’autor italià. És el cas de Les dues vegades del baró Lamberto (1978), publicada per primer cop en català l’any 1985 per La Galera i recuperada ara per Kalandraka. En aquesta ocasió l’editorial compta de nou amb la traducció de Teresa Duran, però en fa una edició més acurada, amb tapa dura, i amb unes il·lustracions sobries i elegants de Javier Zabala.    

Gianni Rodari va publicar aquesta obra cap al final de la seva carrera, i, potser per això, és una de les seves novel·les més madures i rodones.  

Ens trobem amb un relat molt divertit i esbojarrat, ben escrit i de lectura àgil, amb un argument un xic rocambolesc però ben tramat dins la lògica absurda de Rodari.

La història s’inicia al nord d’Itàlia, al peu del llac d’Orta, just on va néixer l’autor. A l’illa de San Giulio, un paisatge conegut de la seva infantesa, és on trobem la casa del baró Lamberto. Amb noranta-tres anys, aquest ric i estrafolari aristòcrata descobreix un mètode per tornar-se jove. De les seves vint-i-quatre malalties ja no n'hi queda ni una! Això trastoca els plans del bala perduda del seu nebot Ottavio, que ja comptava els dies per cobrar l'herència! I fa aparèixer els vint-i-quatre Ela, uns bandits interessats en la fortuna de les vint-i-quatre banques del baró...  

Com és propi en l’obra de Rodari, la fantasia irromp enmig de la realitat, i no ho fa perquè sí. Per una banda ens permetrà conèixer un personatge que troba la manera de ser sempre un nen, amb la possibilitat de no deixar mai de jugar, de tenir salut i ser feliç. Per altra banda, ens aproparà la veu del poble i endevinarem en les seves converses certa picaresca contra l’aristocràcia que amb diners ho compra tot. I alhora, sense perdre el to humorístic, Rodari posarà sobre la taula temes com els contractes de treball, el poder de la banca i les maldats i enveges que mouen el diner.  

Humor boig i crítica social en dotze capítols, més un epíleg que, al més pur estil rodarià, ens anima a canviar el final si l’oficial no ens acaba de fer el pes.   

Glòria Gorchs

Fitxa

Les dues vegades del Baró Lamberto o bé Els misteris de l'illa de San Giulio

Escriptor/a: RODARI, Gianni

Il·lustrador/a: Javier Zabala

Traducció: Teresa Duran

Lloc: Barcelona

Editorial: Kalandraka

Col·lecció: Set Llegües

Pàgines: 168

Any: 2020

ISBN: 978-84-16804-88-7

Edat: a partir de 11 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris