En la ment de Sherlock Holmes 1. El cas del tiquet misteriós

Ens trobem davant una nova oportunitat de conèixer el geni de Sherlock Holmes, i aquest cop tenim el privilegi de fer-ho des de dins seu, directament connectats al seu cervell i seguint materialment els seus fils deductius fins a les darreres conseqüències. Traslladar aquesta premissa al llenguatge narratiu és tan arriscat que sols es pot fer des de la brillantor i l'excel·lència, dues qualitats de les quals els autors demostren que estan molt ben assortits. No és gens fàcil el canvi de perspectiva proposada, però s’ha de reconèixer que s’acaba resolent sempre amb una imaginació desbordant i unes estructures de pàgina sorprenents que deixen enlluernat. La portada del llibre ja és tota una mostra d’intencions, amb el bust de l’astut detectiu retallat i un tros de la primera pàgina interior en la qual ell mateix està cercant llibres dins la seva biblioteca particular, metàfora del seu cervell privilegiat.

Els autors prescindeixen dels clàssics textos de suport on llegim els pensaments del protagonista per dibuixar-los directament, d’una manera sorprenentment entenedora i eficaç. Al llarg tot el llibre un fil vermell va fent de conductor de la història, encadenant tant localitzacions com deduccions. En abstracte pot semblar confús, però dibuixat supera totes les previsions.

La trama ens parla de l'estranya desaparició de diversos ciutadans londinencs després d’assistir a un espectacle de màgia xinesa on els assistents havien estat convidats amb uns misteriosos tiquets expedits per un peculiar home corpulent. Holmes i Watson estaran com sempre a l'aguait per recollir qualsevol pista, per insignificant que sembli.

La parella formada pels francesos Cyril Lieron i Benoit Dahan filen un guió mesurat amb uns diàlegs del tot creïbles per a un personatge de tant pedigrí, acompanyat per uns dibuixos inspirats en els gravats victorians, i amb una posada en escena immillorable. Tot impecable.

L’edició de l’editorial Base és perfecta, atrevint-se amb el format original, i esperem que publiquin ben aviat el segon volum, que és la conclusió de la sèrie.

Acabem parafrasejant el mateix Holmes: «No hi ha res més enganyós que un fet evident.» Elemental, estimat lector.

Jaume Vilarrubí

Fitxa

En la ment de Sherlock Holmes 1. El cas del tiquet misteriós

Escriptor/a: LIERON, Cyril

Il·lustrador/a: Benoit Dahan

Traducció: Albert Vilardell

Lloc: Barcelona

Editorial: Base

Col·lecció: En la ment de Sherlock Holmes

Pàgines: 48

Any: 2021

ISBN: 978-84-18434-41-9

Edat: a partir de 13 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris