El tractor ve amb mi

El tractor ve amb mi és aire fresc per la manera de tractar una temàtica concreta en la literatura infantil i juvenil: l'oda a la vida al camp. Sempre que veig un llibre com aquest em pregunto si aquí algú l'hauria volgut editar. Sortosament, Takatuka ha estat atenta.

Abans d'una mudança del camp a la ciutat, un infant (no sabem si nen o nena perquè mai veiem bé el rostre de les persones) es nega a marxar si no és amb el seu tractor. Partint d'aquesta aparentment senzilla i potser esbojarrada premissa, el lector es va introduint en la història i es veu forçat a cedir davant els arguments que l'infant presenta. Al cap i a la fi, i quasi tràgicament per als urbanites occidentals adults, entre els quals em compto, sabem que l'infant té raó.

Ens trobem davant un text intel·ligent i al mateix temps pràctic, on es presenten lògiques contraposades, totes dues defensables. La lògica adulta sovint nega i oblida el que va ser. No es tracta només de portar el tractor a la ciutat i fer vida amb ell, es tracta de defensar una idea de la llibertat, de decidir o no pels altres, d'imaginar, de pensar coses al marge de la majoria, dels peròs que ens imposem, del model de vida que perseguim, etcètera. És molt interessant la veu del narrador quan reafirma les postures de cada interlocutor amb el «jo dic» i «tu dius», perquè ens fa partícips del debat.

Tant text com il·lustració tenen un ritme frenètic, i es complementen la mar de bé, amb una lloable traducció d'Anna Soler Horta. Halina Kirschner crea imatges amb un aire de brutalisme, directes, de traç immediat, passant pel sedàs d'avantguardes artístiques precursores, com les dels grups Die Brücke o Der Blaue Reiter. Esclatants i violentes (en el bon sentit), les imatges ens obliguen a forçar la ment i la mirada.

L'artista crea també, a més de les persones i del fantàstic tractor, uns personatges animals que ens acompanyen durant la història i ens recorden la llibertat de la vida al camp amb molt d'humor. La paleta cromàtica, mínima, juga amb les diverses tonalitats, de manera senzilla però directa.

Atenció: les imatges són detalls, no les pàgines senceres!

Sergi Portela

Fitxa

El tractor ve amb mi

Escriptor/a: HEINRICH, Finn-Ole, i ZIPFEL, Dita

Il·lustrador/a: Halina Kirschner

Traducció: Anna Soler Horta

Lloc: Barcelona

Editorial: Takatuka

Col·lecció: Takatuka Àlbums

Pàgines: 40

Any: 2019

ISBN: 978-84-17383-52-7

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris