El carnaval dels animals

Les italianes Elisabetta Garilli, pianista i compositora, i Valeria Petrone, il·lustradora, presenten El carnaval dels animals, una proposta literària-musical inspirada en la suite homònima del compositor romàntic francès Camille Saint-Saëns.

Un enfilall de catorze textos rimats i il·lustrats –corresponents als diferents moviments de l’obra clàssica– protagonitzats per animals com el lleó, la gallina o l’elefant, i algun altre convidat ben peculiar. Per completar l’experiència, se’ns facilita un enllaç a l’enregistrament sonor d’un concert on l’orquestra de Pàdua i del Vèneto interpreta la suite citada.

Garilli se serveix de construccions rimades ben senzilles, amb un to amè i càndid, per descriure els diferents participants de la rua. Els seus versos –traduïts amb encert per la reconeguda traductora Anna Casassas– no destaquen pas per la projecció de grans imatges poètiques ni per l’ús de complexos recursos retòrics, sinó per la seva sonoritat, gràcies a la rima consonant que es manté al llarg de tota l’obra.

Una puixança sonora que conjuga perfectament amb la vivor dels colors de les il·lustracions de Petrone, caracteritzades per l’ús de tintes planes i l’estampació d’elements repetits que configuren composicions harmòniques d’allò més atractives. Els seus animals humanitzats aporten un toc d'humor. 

Si fem cas a les indicacions de l’edició i acompanyem la lectura amb la música de Saint-Saëns, el seu poder evocador amplifica notablement l’experiència. El que seria un bestiari rimat i il·lustrat força convencional guanya singularitat i esdevé una cruïlla de codis distints que obre múltiples possibilitats de mediació, tot plegat en un format que facilita la lectura compartida.

Un senzill però grat divertiment que donarà joc als primers lectors en un sentit ampli del terme –des d’aquells que s’endinsen al fet literari des de l’oïda i la vista fins als que ja comencen a desxifrar el codi escrit.

 

Marc Alabart

Fitxa

El carnaval dels animals

Escriptor/a: GARILLI, Elisabetta

Il·lustrador/a: Valeria Petrone

Traducció: Anna Casassas

Lloc: Barcelona

Editorial: Combel

Pàgines: 32

Any: 2020

ISBN: 978-84-9101-601-4

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris